Setmana Santa

Passats els  40 dies, arriba la Setmana Santa, que s’inicia amb el DIUMENGE DE RAMS;  en el que celebrem l’entrada de Jesús a Jerusalem, acompanyat dels deixebles i d'un gros estol de persones, que l'aclamen com el Fill de David que ha de venir. Els infants pugen als arbres, fan rams d'olivera i les brandaven en sentit victoriós, cridant ‘Visca!’. Els majors es lleven les capes i les posen en terra, tot encatifant el camí que havia de fer aquell que venia en nom del Senyor.

A Muro, el DIUMENGE DE RAMS, es celebra la processó del Ram i parteix des de l’Església del Convent, fins a l’Església de Sant Joan Baptista, pujant el carrer de Joan Carles I.

A Muro encara es  conserva la tradició de beneir  un ram d’olivera  o una  palma i aquesta després es penja a les finestres o balcons de ca seva i fins i tot un temps es duia al camp com a signe de la presència del Senyor que ha vingut a la nostra casa com a Salvador.

Encara són molts els balcons i finestres on durant tot l’any podreu observar aquest ram o Palma penjat, que es renova any rere any coincidint amb el DIUMENGE DE RAMS.

El Dijous Sant a la nit surt la processó formada per les Confraries de la Mare de Déu de la Soledat (o negres; Sant Joan Baptista o vermells, Sant Francesc d'Assís; Mare de Déu de Lluc; Crist del Gran Poder; Mare de Déu de l'Esperança; Via Crucis, Doloroses; Prohomonia de La Sang, tot i que a Muro, els confrares són coneguts com a “xinereus”, aquests “xinereus” reparteixen caramels i confits.

El Divendres Sant, en el temple parroquial es celebra la funció litúrgica on els cristians escolten solemnement la lectura de la Passió del Senyor; a les 21.30 hores es fa el davallament de Jesús i acte seguit novament surten les Confraries en processó. El Dissabte Sant, a la nit, l'església es va omplint de llum i cançó: Crist ha ressuscitat.

El dia de Pasqua el poble fel es congrega a la Plaça per veure un estol de focs i trons on tot el poble canta.

El diumenge de Pasqua es fa la darrera processó, coneguda com la PROCESSÓ DE L’ENCONTRE, el Bon Jesús i la Mare de Déu, fan l’encontre davant l’Ajuntament,  quan mare i fill es troben, la banda de música executa una determinada tonada i en acabar la Mare de Déu fa les tres capades al Bon Jesús, en senyal d’alegria.

Al dia següent, a Muro, es celebra la segona festa de Pasqua, més coneguda pels murers i mureres com SANT VICENÇ, un dia on les famílies i grups d’amics, van a l’Ermita de Sant Vicenç ubicada a uns 4 quilòmetres del poble.

A Muro, des de fa uns 20 anys és típic, anar a l’Ermita de Sant Vicenç a fer-hi una paella i la diada es complementa amb activitats per a totes les edats, des dels més petits que ballen amb Cucorba, a una ballada popular per a tothom.